0.00 lei

0 produs(e) in cos

Despre noi

Bali Art este un magazin online cu produse 100% handmade originale din Bali, Indonezia.

Șaluri

Despre arta balineza

Înainte de a fi descoperită de turiști, arta balineză nu era apreciată ca fiind un lucru aparte. Aceștia sculptau sau pictau doar pentru a-și petrece timpul, sau pentru că ei considerau aceste lucruri ca făcând parte din viața de zi cu zi. Dar în zilele noastre acest lucru nu mai este valabil, dovada fiind abundența de magazine și galerii de arta care se găsesc acum în Bali. Exista păreri conform cărora arta balineză întrece prin nivelul de finețe și complexitate arta din oricare altă parte a lumii. Mai ales batikul și ikatul care sunt facute manual în culori vii și forme unice, sau sculpturile în lemn de tec de la statuete până la porți mari de temple, arhitectura templelor hinduse sau a statuetelor idolilor venerați, piramidele de fructe sau de legume pe care le confeționează balinezii. Toate aceste lucruri au un mai mare farmec atunci cand sunt insoțite de momentele importante din viata fiind usor asociate cu cele mai mari sarbatori.

Batik – metoda tradițională indoneziană de vopsire a țesăturilor

Pictate manual, salurile si esarfele din Bali au o poveste plina de culoare, seductie si pasiune ce izvoraste din inima insulei artistilor!

Batik (cuvânt indonezian pronunțat /’ba.tiʔ/) definește tehnica indoneziană de aplicare a unor substanțe rezistente la apă (ceară sau pastă de orez), pe materiale textile în prealabil pregatite pentru a fi vopsite cu culori naturale și desenate manual, cu modele specifice zonelor în care sunt create.

Una dintre explicațiile date privind originea termenului batik susține că acesta provine din cuvântul indonezian tik, care înseamnă punct sau a puncta, și cuvântul javanez amba, care înseamnă a scrie.

O altă versiune a etimologiei susține că batik derivă din cuvîntul javanez batek care ar putea proveni la rândul lui din cuvântul protoaustronezian *beCík și care înseamnă tatuaj; la început, tehnica batik presupunea împungerea țesăturii impregnate cu ceară înainte de vopsire.